Tämä tarina kertoo 29 – vuotiaasta Annasta. Tarina alkaa vuodesta 2015, jolloin hänen elämäänsä alkoivat rajoittamaan toistuvat alaselkäkivut. Erityisesti kahvakuulatuntien jälkeen alaselänkivut provosoituivat. Vuosina 2015-2016 Anna kävi eri lääkäreillä ja fysioterapeuteilla hakemassa apua selän kipuihin. Hoidoista hän sai aina hetkellistä apua, mutta vaiva ei hellittänyt missään vaiheessa kokonaan. Anna teki tällöin työkseen myyntityötä, mikä sisälsi paljon autolla ajamista ja istumista.
Anna löysi myös Crossfit -harrastuksen 2016. Ryhmässä treenaaminen ja monipuolinen tekeminen olivat tärkeitä oman liikunnallisen motivaation löytämiseksi. Tähän harrastukseen hän ei kyllästynyt. Kuitenkin selkäkivut voimistuivat harjoittelun aikana ja sen jälkeen. Anna oli jälleen tilanteessa, missä hän joutui pohtimaan jopa tämän monipuolisen harrastuksen lopettamista. Lopulta oireet pahenivat niin koviksi, että Anna joutui jättämään Crossfitin tauolle. Elettiin alkuvuotta 2017.
Anna otti meihin yhteyttä keväällä 2017. Hän kertoi koko tarinansa ja näin teimme yhdessä suunnitelman siitä, miten Anna saadaan takaisin Crossfit -harrastuksen pariin ja pudottamaan painoa. Teimme alkuun kahden kuukauden suunnitelman. Ensimmäinen kerta käytettiin lihastasapainokartoitukseen, minkä jälkeen treenattiin kerran viikossa salilla. Lihastasapainokartoituksessa selvisi, että Annan pakaralihakset ovat ”laiskat”. Pakaralihasten toiminnasta selän hyvinvoinnin näkökulmasta voit lukea lisää täältä. Pakaralihakset eivät saaneet riittävää ärsykettä esim. maastavedossa. Tämä johtaa auttamatta alaselän ylikuormittumiseen. Esille nousi myös rintarangan alaosan puutteellinen tuki, minkä seurauksena rintarangan normaali kyfoosi (pyöreys) muuttui liialliseksi lordoosiksi (notkoksi). Maastaveto ja esim. selän ojennus -laitteessa tuottivat alkuun voimakasta kipua alaselän alueelle.
Fysiovalmennustreenit aloitettiin aina noin 30 min kestävillä aktivointiharjoitteilla (mm. vatsan alueen lihaksiston -, keskimmäisen pakaralihaksen- ja reiden takaosan lihasten aktivoinneilla). Heti ensimmäisellä treenikerralla harjoiteltiin maastavedon tekniikka kivun sallimissa rajoissa. Treenin tavoitteena oli parantaa kestovoimaa sekä liikekontrollia. Kahden kuukauden harjoittelujakson jälkeen Annan kivut olivat hellittäneet. Maastavedossa voimatasot olivat kasvaneet, mistä oli todisteena nousseet painomäärät. Toisin sanoen kiekkoja kertyi tankoon enemmän kuin aikaisemmin.
Kesän ajan Anna harjoitteli itsenäisesti noudattaen hyvinkin säntillisesti harjoitusohjelmaa. Seuraava kontaktikerta on tämän kuun lopussa. Annan tavoitteena seuraavalle fysiovalmennusjaksolle on painonpudotus. Teemme alkuun Tanita -kehonkoostumusmittauksen ja määritämme hänelle tavoitteiden mukaisen ruokavalio-ohjelman sekä jatkamme kuntosaliharjoittelua. Kohti uusia tavoitteita!
Fysiovalmennus on henkilökohtaista valmennusta (personal training), jonka toteuttaa henkilökohtaiseen valmennukseen erikoistunut fysioterapeutti. Suosittelemme valmennusta erityisesti tuki- ja liikuntaelinkivuista kärsiville, joilla on tavoitteena esimerkiksi painonpudotus. Meille on tärkeää ottaa jokainen asiakas huomioon yksilönä ja kokonaisuutena. Tavoitteesi voi olla mikä tahansa, saavutetaan se yhdessä. Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä. Autamme mielellämme!