Kokemuksia Firstbeat -hyvinvointimittauksesta ja lihastasapainokartoituksesta - Suomen Fysiovalmentajat

Kokemuksia Firstbeat -hyvinvointimittauksesta ja lihastasapainokartoituksesta

Päätimme lähteä kokeilemaan Firstbeat -hyvinvointimittausta,

jotta saisimme enemmän tietoa päiviemme kuormittavuudesta ja niistä palautumisesta. Pikkulapsiarjessa yöunet jäävät helposti vähäisiksi ja myös kiireinen työelämä vie energiaa.

Niinpä Fysiovalmentajien Noora tilasi meille mittausanturit, jotka saimmekin nopealla aikataululla postitse suoraan kotiimme. Mittaus oli määrä aloittaa viikon sisällä antureiden saapumisesta.

Firstbeat -paketti sisälsi mittalaitteen ja vaihtoelektrodit sekä selkeät ohjeet mittauksen aloittamiseksi.

Tietokonetta tai kännykkää tarvittiin myös tietojen syöttämiseen Firstbeatin verkkosivuille oman henkilökohtaisen profiilin alle.  Kaikki alkuvalmistelut kannattaakin tehdä tietokoneella valmiiksi ennen mittauksen aloittamista. Uudet elektrodit vaihdettiin päivittäin.

Kun lähdimme kiinnittämään antureita ihollemme, mietimme, pysyvätkö ne paikoillaan urheillessa ja painavatko ne nukkuessa. Mittausjakson aikana huomasimme, että pysyvyydessä ei ollut ongelmaa ja pystyimme urheilemaan ja nukkumaan normaalisti. Suihkuun ja uimaan mentäessä anturit tuli kuitenkin poistaa. Anturit jäivät kätevästi piiloon vaatteiden alle, eivätkä häirinneet esimerkiksi työpäivän aikana.

Mittauksen aikana Firstbeatin verkkosivujen omaan profiiliin tuli syöttää mahdollisimman tarkasti se, mitä päivän aikana tuli tehtyä: koska oli herätys, työpäivä, kuntoilua, ruokailu, lepohetki yms. Mitä tarkemmin tietoja oli syöttänyt, sitä paremmin tuloksia pääsi tulkitsemaan. Helppoa, kunhan vain muistaa pistää kellonajat ylös päivän aikana johonkin, ellei niitä ole mahdollista syöttää sillä hetkellä itse profiiliin. Toinen meistä syötti tietoja pääosin pitkin päivää ja toinen kokosi tiedot sovellukseen ennen nukkumaan menoa. Tietojen täyttäminenkin oli itse asiassa mielenkiintoista, koska siinä näki mihin aikansa päivän aikana käyttää.

Mittaustulokset tulivat noin viikon kuluessa. Dataa oli paljon ja mielenkiinnolla luimme niitä. Sovimme Nooran kanssa tapaamisen, jossa hän aukaisi meille tuloksia ja analysoi, mistä mikäkin tulos johtui. Saimme todella hyvää tietoa siitä, miten voisimme lisätä päiviimme palauttavia hetkiä, miten harrastaa liikuntaa ja miten parantaa yöunta. Noora oli todella perehtynyt tuloksiimme.

Samassa tapaamisessa Noora teki meille lihastasapainokartoituksen. Siinä testattiin eri lihasryhmien liikkuvuutta sekä niiden tasapainoa.  Aluksi katsottiin kehon liikkuvuuksia ja liikekontrollia, ja sen jälkeen tehtiin erilaisia lihaskuntoliikkeitä. Testit oli helppo tehdä Nooran avustuksella. Esiin nousi joitakin puolieroja ja heikkouksia, jonka pohjalta Noora teki meille tuloksista selkeän yhteenvedon ja henkilökohtaisen täsmätreenisuunnitelman ongelmakohtiemme parantamiseksi.

Kaiken kaikkiaan Firstbeat -mittaus ja sen sekä lihastasapainokartoituksen tulokset antoivat meille paljon hyödyllistä tietoa omasta hyvinvoinnistamme ja siitä, miten sitä tulisi ylläpitää ja myös kehittää. Noora oli todella avulias ja ammattitaitoinen. Voimme suositella tätä lämpimästi muillekin omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille.

Espoossa 3.12.2018
Jarkko Hakola & Piia Harjula